miercuri, 30 noiembrie 2011

PREPELITE SUCEAVA - OUALE DE PREPELITA

  PREPELITE SUCEAVA - OUALE DE PREPELITA UN REMEDIU PUTERNIC




           Ani de zile, marile laboratoare de cercetare ale lumii, in special din Japonia, Franta, Anglia, Rusia, SUA, au studiat calitatile miraculoase ale carnii si oualor de prepelita, precum si efectele miraculoase pe care acestea le au asupra sanatatii oamenilor.          
    Prepelitele au inceput sa fie domesticite in Europa, apoi in Coreea, China si Japonia, inca din anii 1300. Crescatorii japonezi le construiau colivii din lemn de santal si mahon, incrustat cu aur, argint, fildes si pietre pretioase. Si tot japonezii au fost cei care au inceput sa trateze diferite boli prin cure de carne si oua de prepelita.              
    Vechii egipteni isi conservau vitalitatea consumand carne si oua de prepelita, servite la banchete importante si considerate delicatese. In Romania, cresterea prepelitelor a inceput mai de curand, iar calitatile curative incredibile ale produselor lor nu sunt inca bine cunoscute si recunoscute. Dar ouale acestor pasari si-au dovedit actiunea benefica in peste 50 de afectiuni.                
    Efectele lor se datoreaza calitatii superioare a proteinei existente in ou, absentei colesterolului (este singurul ou dietetic), concentratiei deosebite de vitamine si de minerale. Minunea numita "ou de prepelita" a fost descoperita in 1967, de catre francezul J.Troffer.                
    Concluziile cercetarilor sunt senzationale. Oul de prepelita are de 6 ori mai multa vitamina B1 decat oul de gaina, de 15 ori mai multa vitamina B2, completate cu vitamina A, complex B, D3, E, C. Contine de 5 ori mai mult fosfor, de 8 ori mai mult fier, iar ca microelemente contine potasiu, zinc, calciu, sulf. La 100 de grame, contine 700 kcal, 12% proteine, 14% grasimi, 0,5% glucide, 0,9% minerale, fiind un adevarat laborator chimic.        
    Terapeutii recomanda ca aceste cure sa se tina de trei ori pe an, cu pauza de 21 de zile intre ele, pentru ca nu au nici un fel de contraindicatii; ouale trebuie consumate obligatoriu proaspete, de preferat embrionate (calcate de mascul), cele neembrionate folosindu-se doar pentru consumul normal. Se pastreaza in frigider, la 4-7 grade, in lada de fructe. Atentie: expira dupa o luna!            
    In timpul tratamentului, se consuma in primele 2 zile – 3 oua, a 3-a zi – 4 oua, a 4-a zi – 5 oua, si mai departe câte 5, pana la sfarsitul curei (250 oua pentru adulti si 150 pentru copii). Ouale se consuma pe stomacul gol, dimineata, dupa care 5 ore nu se mananca nimic sau, daca nu este posibil, dupa 3 ore se poate consuma putina hrana rece, neancalzita. Pe durata tratamentului este interzis consumul de cafea, de tutun, sau orice bautura bazata pe substante chimice. Alcoolul taie jumatate din proprietatile oului! Fumul a numai doua tigari ii distruge in special vitamina C!              
    Cura, cu oua de prepelita este utila pentru:  imbunatatirea inteligentei si a memoriei;  pentru copii, la formarea neuronilor si a sistemului nervos;  migrene, nevroze marirea potentialului sexual;  intretinerea organismului foarte solicitat fizic si intelectual; refacerea energetica a corpului;  dupa orice interventie chirurgicala;  in faza prenatala, fiind benefica pentru mama si fat;  stres si epuizare – revenirile sunt pur si simplu spectaculoase; in dereglari metabolice si lipidice; arteroscleroza; obezitate;  diminuarea colesterolului;  TBC;  boli cardiovasculare; scleroza coronariana;  boli alergice, astm bronsic;  conjunctivite;  tuse convulsiva, afectiuni ale gatului, ale corzilor vocale;  rinite;  sinuzite;  ulcer gastric, tulburari digestive;  reglarea aciditatii gastrice;  boli hepatice (A, B);  boli renale;  anemie (impreuna cu suc de sfecla rosie);  hipertensiune arteriala (impreuna cu vasc);  boli metabolice;  (impreuna cu frunze de afin); - osteoporoza;  tratarea afectiunilor tenului (galbenus cu ceara de albine si unt de vaca, pana la vindecare), eczeme (galbenus cu Aloe Vera si unt de vaca);  caderea parului (galbenus cu ceai de urzica moarta, alba, timp de o luna, seara);  inainte de orice operatie se iau 125 de oua, dupa operatie 125, in asociere cu medicamentele prescrise; dupa nastere, in timpul alaptarii, se iau 5 oua pe zi, pana la intarcarea copilului; in pareze (in combinatie cu petrol dublu rafinat); probleme legate de glanda tiroida (cu extras de iod, din nuci verzi); in spasmofilie.        sursa:   magazin

marți, 29 noiembrie 2011

Prepelite Suceava - Retete Prepelite

Prepelite Suceava - Retete Prepelite

1.Prepelita la tava

Timp de preparare:
(complexitate ridicata)

Ingrediente:
Pentru 10 portii: o prepelita la portie sau una la doua portii; 100 g unt, foi de vita, 100 g slanină, piper, sare, dupa gust, 400 ml vin sau supa.

Mod de preparare:
Prepelitele se prepara proaspete (nu se fezandeaza). Se jumulesc, se trec prin flacara, se sterg, se scot intestinele, maruntaiele si plaminii care se arunca, oprind numai ficatul care se introduce in prepelita curatata. Se sareaza, si se condimenteaza cu piper pisat, apoi se inveleste fiecare prepelita intr-o frunza de vita, unsa cu grasime, peste care se pune o felie de slanina foarte subtire si lata, care sa cuprinda in intregime pasarea. Se leaga cu ata si se infig in frigare sau se pregatesc la cuptor. Prepelitele astfel pregatite se asaza intr-o tava unsa cu unt si se introduc intr-un cuptor bine incins. Se frig inabusit cca 20 minute. Intre timp se stropesc cu grasimea din tava. Spre finalul inabusirii se stropesc cu vin. Cind sint gata, se scot din tava, se indeparteaza slanina si foile de vita si se asaza in vasul de servire (portionate) mentinandu-se la cald pina la servire. Sosul rezultat se strecoara peste friptura. Se asaza pe platou cu pieptul in sus. In lipsa de slanina, prepelitele se pot inabusi invelite in hirtie mai groasa, unsa cu untura sau unt. Se servesc cu garnitura de orez sau cartofi.

2.Prepelita cu cirese

Timp de preparare:25 - min Dificultate:medie Ingrediente: (pentru 6 persoane): 3 prepelite mici, 300g.costita afumata, 500g.cirese proaspete sau din compot, 100g.cirese conservate in alcool, 120g.branza de vaci, 100ml.suc de cirese, 50ml.vin alb, 2 linguri de zahar pudra, 100g.unt, 1 lingura de ulei, sare, piper; Mod de preparare: 1 Jumatate din ciresele conservate se taie nu prea marunt si se amesteca cu branza de vaci,sare si piper si se umplu prepelitele.Se coase fiecare,apoi se infasoara in felii subtiri de costita afumata si se leaga. 2.Se aseaza prepelitele in tava ,cu bucatele de unt -60g.Se introduc pentru 50 minute (dua 25 minute se intorc). 3.In restul de unt -40g., se calesc ciresele din compot si restul de cirese conservate pana scade sucul lasat.Se adauga vinul alb si se lmai lasa 2-3 minute. 4.Prepelitele se servesc cu ciresele aranjate intre ele. 

3.Bulbi de anghinare cu oua şi sos de legume

Ingrediente pentru 4 porţii:
12 bulbi de anghinare congelaţi, 12 oua de prepeliţa, 12 linguriţe de caviar.

Pentru sosul de legume:
2 fire de praz, 2 morcovi, 1 ceapa, 4 linguri de ulei de masline, 1 legatura de marar proaspat, 1 ceaşca de supa de legume, sare, piper.

Preparare:
Se decongeleaza bulbii de anghinare, se oparesc 5 minute în apa cu sare şi se pun la scurs într-o strecuratoare. Separat, se taie prazul, morcovii, ceapa, se condimenteaza, dupa gust, cu sare şi piper şi se calesc 7 minute în ulei încins. Se scoate cu grija mijlocul bulbilor de anghinare şi se umplu cu legumele calite. Se face o adancitura între legume, în care se pune cate un ou de prepeliţa. Se aşaza totul într-o tava termorezistenta, se adauga supa, se acopera cu folie de aluminiu şi se pun la cuptor, aproximativ 20 de minute, pana cand ouale se încheaga şi sosul scade. În momentul servirii, se adauga cate o linguriţa de icre negre la fiecare bulb de anghinare. 

4.Oua prepelita surpriza

INGREDIENTE:Oua 30 buc, ceapa verde trei legaturi, otet balsamic 10ml, piper alb, sare dupa gust, suc lamiie 50ml, patrunjel tocat marunt una legatura, ulei masline 150ml, lipie libaneza 5 bucati.
MOD DE PREPARARE:

Ouale se spala ,se desinfecteaza si se pun la fiert in apa cu sare 10-15minute. Ceapa verde se spala, se curata si se taie marunt si se va amesteca cu otetul, sare, piper, suc de lamiie, patrunjel, uleiul de masline si se va servi cu lipia libaneza.

 5.Prepelita cu sos de struguri

INGREDIENTE: prepelite, ulei, unt, struguri negri, miere, vin alb, zeama de lamaie, cartofi, sare, piper.
MOD DE PREPARARE:
Prepelitele se despica pe sira spinarii pentru a se putea praji uniform si se rumenesc putin in ulei, pe ambele parti, apoi se da tigaia la cuptor pentru 20', se da cu sare, piper si se acopera cu hartie de aluminiu, sa se pastreze calde. In alta tigaie se pune unt la topit, se adauga boabele de struguri, miere si se dinstuie putin, apoi se adauga vin alb si zeama de lamaie; se lasa sa se ingroase putin; se pun pe un platou cartofii prajiti pai, prepelita si se toarna deasupra sosul de struguri.

6.Ciulama de prepelita

INGREDIENTE:
3 prepelite, 100 g unt, 100 g faina, 1 ceapa, 1 morcov, ½ telina, sare, piper, 50 g unt pentru stropit.

MOD DE PREPARARE:
Prepelitele se jumulesc, dar fara a se opari. Li se scot intestinele, apoi se spala si se pun la fier impreuna cu legumele, sare si cateva boabe de piper. Se fierb lent 30-40 min; daca sunt mai batrane, se fierb mai mult timp. Dupa ce prepelitele sunt fierte, se scot in alt vas cu apa si putina sare (pentru ca sa nu se usuce carnea la servire), iar zeama de la fiertul lor se prepara ciulamaua, astfel: intr-o cratita se topeste untul, se adauga faina si se clateste, amestecandu-se 5-6 min., dupa care se stinge cu zeama de la fiert strecurata. Se adauga sare si se mai lasa sa fiarba pana ce sosul se va ingrosa. Se serveste cu mamaliguta, cu sos turnat peste prepelite si stropite cu unt pe deasupra.

7.Prepelite a la Flamande

Cu doua zile inainte de a fi gatite , prepelitele se inchid intr-o terina stropite cu putin cognac si cu cateva bucati de gutuie, bine coapte si se lasa la rece. In momentul frigerii, se scot gutuile si se pune o bucata de unt; se acopera terina si se pune la cuptor douazeci de minute. Se serveste direct din terina, cu o sosiera cu gelatina de gutui

8.Prepelite a la Normande

Se iau sase mere mari si se taie cate un capac; se golesc apoi se aseaza in fiecare cate o prepelita care inainte a fost fripta in unt, cu cate o bucatica de unt in interior. Se stropeste cu cateva picaturi de cidru sau vin, se pune capacul marului, scobit si el si apoi se infasoara fiecare mar intr-o foaie de coca, se aseaza pe o tava unsa cu putin unt si se rumenesc, apoi dupa o jumatate de ora se servesc pe o farfurie incalzita.

 9.Prepelite a la Jardiniere

Se prajesc prepelitele in unt. Dezlegam cu putin cognac si un pahar mic de vin negru, in care s-a amestecat coaja de la un sfert de portocala. Adaugam trei linguri de bulion concentrat, doua linguri de gelatina de coacaze, vreo patruzeci de visine fierte in sirop si racite. Inainte de a fi puse in sos, visinile trebuiesc scurse foaret bine, iar daca sosul pare prea dulce, se acreste cu cateva picaturi de suc de lamaie proaspat stors.

10.Prepelite umplute cu cus-cus

INGREDIENTE:
Suc de portocale, ulei, cus-cus, prepelite intregi, vin rosu dulce, coaja de lamaie rasa, sare, piper, ceapa verde, zeama de lamaie

MOD DE PREPARARE:
Se pune la fiert suc de portocale, apa si ulei; se toarna fierbinte peste cus-cus, se acopera bine cu o folie si se lasa cam 10-15'. Prepelitele se stropesc cu vin, se pune coaja de lamaie, putin ulei, sare, piper; se acopera cu folie si se da la frigider cam o ora. Cus-cusul se amesteca cu ceapa verde tocata, coaja si putina zeama de lamaie, se acopera si se pune deoparte. Cand se scoate prepelita din frigider, se sterge, se umple cu cus-cusul, se prinde cu betigase umede si se pun pe gratar (sau se dau la cuptor) cam 45-60'.
 11.Prepelite cu mujdei de usturoi
Ingrediente:
   • 6 prepelite
   • 100 ml ulei sau unt
   • piper boabe
   • foi de dafin
   • 1 ceapa mica
Mod de preparare:
   Prepelitele se taie jumatati si se prajesc putin pe toate partile. Se adauga 10 boabe de piper negru, 1 foaie mica de dafin, 1 ceapa mica. Se prepara inabusite in ulei sau unt si cand sunt gata se adauga mujdei de usturoi.Se servesc cu mamaliguta calda.



12.Prepelite cu ciuperci si cu smantana
Ingrediente:
   • 6 prepelite
   • 100 gr. unt
   • 1 lingura de faina
   • 1 lingura de mustar
   • cateva boabe de piper
   • 5 galbenusuri de ou de prepelite, sare
   • 200 gr. de smantana
   • 1 lamaie

Mod de preparare:
   Prepelitele se prepara ca mai sus. La urma se adauga ciupercile, pregatite astfel:ciupercile se taie si se pun la prajit intr-o cratita cu unt in care s-a calit si o ceapa taiatam marunt, se inabusa pana scade zeama lasata de ciuperci, dupa care se adauga la prepelite sosul de smantana si se lasa sa mai fiarba 5-6 minute.



13.Prepelite cu smantana
Ingrediente:
   • 6 prepelite
   • 100 gr. unt
   • 1 lingura de faina
   • 1 lingura de mustar
   • cateva boabe de piper
   • 5 galbenusuri de ou de prepelite, sare
   • 200 gr. de smantana
   • 1 lamaie

Mod de preparare:
   Prepelitele se taie in doua, se sareaza putin, se pun intr-o cratita cu unt si se inabuse sub capac pana se rumenesc putin. Se adauga faina, piperul boabe, zeama de lamaie, se stinge sosul cu un pahar de supa sau cu apa calduta si se mai fierb 10 minute.Dupa aceea se adauga smantana amestecata cu mustar si cu galbenusurile de ou.


14.Prepelite la frigare sau la gratar
Ingrediente:
   • 3 sau 6 prepelite+3 sau 6 ficatei
   • 50 gr. unt
   • piper macinat
   • 6 felii de franzela pentru crutoane
   • felii de slanina proaspata, nefiarta
   • frunze de vita de vie

Mod de preparare:
   In fiecare prepelita se introduce 1 ficat de pasare si o felie de slanina. Se sareaza si se pipereaza, apoi se infasoara fiecare prepelita intr-o frunza de vita de vie unsa cu unt si peste aceasta cu o felie foarte subtire cu slanina(eventual putin batuta) care sa cuprinda in intregime prepelita.
   Se leaga cu ata sau se fixeaza cu scobitori, se introduc in frigare si se frig pe gratar.Dupa ce sunt fripte se scot de pe frigare, se inlatura ata, slanina si frunza iar prepelitele se aseaza pe crutoane de paine prajita in unt sau pe gratar.
   In lipsa de slanina si funze de vita de vie, prepelitele pot fi invelite cu hartie de pergament unsa cu unt.


15.Prepelite în foi de vita.
Ingrediente:
    • 4 prepeliţe,
    • 4 foi de viţă,
    • 4 felii de slănină afumată,
    • sare dupa gust.

Mod de preparare
   Prepeliţa se mănâncă foarte proaspătă. Se jumuleşte, se scot intestinele şi măruntaiele, se pârleşte repede, se şterge cu o cârpă curată. Se sărează prepeliţele, se pune ficatul înauntru, se înveleşte fiecare prepeliţă cu o foaie de viţă, apoi cu o felie de slănină cât mai subţire, dar destul de mare ca s-o acopere, se leagă cu aţă. Astfel pregatite, prepeliţele se pot frige la frigare sau la cuptor. 

16.Ghiveciul balaurului

Ingrediente pentru 4 portii:
150 g ardei gras
50 g slanina afumata
150 g rosii
10 g boia dulce de calitate superioara
150 g carnati proaspeti afumati
8 oua de prepelita
100 g ciuperci
1 catel de usturoi
50 g mazare verde, proaspata
sare, boia de ardei iute dupa gust

Pregatire:
Legumele se spala cu grija, ardeii grasi fara cotor se taie rondele, ciupercile si rosiile se taie felii, carnatii se lasa 1 minut in apa fierbinte sarata, astfel se indeparteaza mai usor membrana si se taie rondele. Ouale de prepelita se introduc in apa clocotita si se fierb 5 minute, apoi se racesc si se decojesc. Slanina afumata se taie cubulete iar ceapa marunt, usturoiul se zdrobeste.

Preparare:
Cubuletele de slanina se topesc, in untura ramasa se rumeneste ceapa, se adauga ardeii grasi, se sareaza si se calesc 4-5 minute, apoi se presara cu boia, se amesteca, se stinge cu 100ml apa, se fierbe in clocot pana se evapora apa. Atunci se adauga ciuperciile, iar dupa cateva minute, mazarea verde, usturoiul zdrobit, rosiile, ouale de prepelita si carnati si se inabusa timp potrivit. Se poate servi asa ca atare, sau cu garnitura de orez, eventual cu cartofi natur cu patrunjel.


17.Piure de cartofi cu hrean si oua de prepelita

Cantitati: 8 cartofi mari, 100 ml lapte, 6 oua de prepelita, 3 salate verzi, zeama de la doua lamai sau otet de mere, 2 linguri de hrean ras marunt, marar.
Preparare: Se fierb cartofii (curatati de coaja). Se scurg de apa in care au fiert si se paseaza. In acest piure se adauga laptele cald si hreanul. Fireste, pe masura ce includem hreanul, vom gusta, pentru a le asigura ca piureul nu este prea iute. Vom adauga ouale de prepelita fierte, taiate in rondele si mararul taiat marunt. Piureul va fi servit cu salata verde stropita cu lamaie sau otet de mere.

Prepelite Suceava - Incubarea Oualelor

Prepelite Suceava - Incubarea oualelor


Ouale de incubatie trebuie sa provina de la pasari sanatoase, de preferat sa nu fie o matca foarte batrana.
Matca de prepelite trebuie sa aibă un raport de: 1 mascul – 3 femele.
Ouale pentru incubat trebuie atent selectionate, acestea trebuie sa aiba coaja intreaba, curata, nu trebuie spalate, daca sunt murdare se pot curata cu o carpa uscata sau cu hartie abraziva.

Incubarea de prepelite si crestere de prepelite nu este foarte complicata dar ouale de incubat nu trebuie sa fie mai vechi de 10 zile.
Dimensiunile oualelor trebuie sa fie asemanatoare, cele prea mari sau prea mici pot prezenta malformati.
Acestea trebuiesc pastrate la temperatura camerei, cu varful in jos, partea rotunda in sus.
Ouale se pastreaza maxim 7 zile, dupa 7 zile acestea isi pierd fertilitatea.

Temperatura de incubare este de 37.5 grade si umiditatea de 60% in primele 14 zile.
Din ziua 14 pana la iesierea din oua, temperatura ramane la fel dar umiditatea se ridica la 80%.
Durata de incubatie este de 16 – 17 zile.
Pui de prepelite se iau din incubator cand sunt deja uscati bine.


Dupa circa 3 saptamani de la se pot diferentia masculi de femele.
Masculul are pieptul roscat iar cloaca prezinta o excrescenta de culoare roza fara penaj.
Femela are pieptul si gatul maro – roscat inchis si cloaca alungita transversal.

Greseli la incubare de prepelite:

Ouale prea vechi – cota foarte slaba de scoatere sau iesierea din ou cu mult intarziata (pana la ziua 19).

Temperatura prea mare – puii ies cu piciore defecte

Ouale din cand in cand nu sunt intoarse – rata slaba de iesire sau pui morti in ou

Temperatura prea mica – puii nu pot iesi din ou si se lipesc

Umiditatea prea mica – puii nu pot iesi si mor in ou

Uitati-va tot timpul la oua cand e timpul sa iese puii din ele.Cei care nu pot iesi singuri ajutatii dumneavoastra.Spargeti putin coaja ca altfel va muri in coaja de ou.



Prepelite Suceava - Tratamente si cure cu oua de preplita

  
 Prepelite Suceava - Tratamente si cure cu oua de preplita
Efectul tamaduitor al oualor de prepelita este dovedit, dupa zeci de ani de cercetari, de catre medici din diverse tari, printre care si din tara noastra. In urma cercetarilor si a experimentarilor in clinici si in sanatorii, s-a constatat ca, fata de oul de gaina, cel de prepelita contine de cinci ori mai mult fosfor, de sapte ori si jumatate mai mult fier, de sase ori mai multa vitamina B1 si de cincisprezece ori mai multa vitamina B2.
   De asemenea, contine intregul complex de vitamine A, B, D3, E, plus calciu, zinc, sulf si potasiu. Oul de prepelita revitalizeaza organismul uman de orice varsta, regleaza si imbunatateste activitatea aparatului circulator, a digestiei, amelioreaza respiratia si functia reproductiva, actioneaza pozitiv asupra creierului, asupra sistemului limfatic si al celui imunologic. Se folosesc benefic in perioada pre si postnatala, ca si dupa interventii chirurgicale si radioterapii. Formeaza neuronii din sistemul nervos central la copii si intarzie procesele degenerative de imbatranire.

    Sunt recomandate doua tipuri de tratamente(cure) cu oua de prepelita:
1. CURA DE 120 DE OUA – pentru hipertensiune arteriala, ulcer, tulburari digestive, conjunctivite, urticarii, tuse convulsiva, catalizarea procesului de dezvoltare a copiilor, cu tot ceea ce implica acest proces.
2. CURA DE 240 DE OUA – pentru TBC, afectiuni hepatice, renale, diabet zaharat, alergii, astm bronsic, anemie, impotenta, guta, migrene, neurastenie, obezitate; dizolva depunerile de colesterol si impiedica formarea altora, previne arterioscleroza, regenereaza sistemul nervos etc.
   Cum se deruleaza un asemenea tratament?
   Ouale se administreaza dimineata, in loc de cafeluta (la care trebuie sa renuntam in timpul tratamentului, pentru acel moment al zilei), inainte de micul dejun.
   Este recomandabil sa fie inghitite crude si cu galbenusul intreg, fara sare, zahar sau substante aromate. Pentru ca e mic, eu il sparg intr-o lingura de supa, lasandu-l sa alunece de la baza limbii catre esofag. Persoanelor care nu suporta aceasta maniera le recomand amestecul cu miere de albine sau pulpa de fructe. Micul dejun se va servi dupa aproximativ doua ore, acesta fiind alcatuit, de preferinta, din hrana rece. In cazul unor boli digestive sau al anemiilor severe, micul dejun se poate servi la o jumatate de ora dupa administrarea continutului oualor.
   In timpul tratamentului, consumul de alcool (bauturi alcoolice) reduce efectele terapeutice cu cel putin 50%.
Tratamentul se poate relua dupa trei saptamani de pauza – la adulti, iar la copii – dupa doua, trei luni.
   Exista mai multe scheme (grafice) de tratament, in functie de varsta, de afectiuni si – de ce nu – de recomandarile medicului curant. Iata, mai jos, cateva pe care le-am gasit in diferite surse si le-am notat. Este foarte important sa se consume oua proaspete:
1. Cura de 60 de oua in 30 de zile, pentru copii intre un an si trei ani:
      • Se pot administra cate doua oua zilnic.
2. Cura de 60 de oua in 20 de zile, pentru copii intre 4 si 7 ani:
      • Se adminsitreaza cate trei oua zilnic.
3. Cura de 90 de oua in 30 de zile, pentru copii intre 8 si 10 ani:
      • Se pot administra cate trei oua zilnic.
4. Cura de 120 de oua in 32 de zile, pentru copii/ adolescenti intre 11 si 15 ani:
      • In primele patru zile – cate trei oua pe zi;
      • Intre a 5-a si a 30-a zi – cate patru oua pe zi;
      • In a 31-a zi – trei oua, iar in a 32-a zi – un ou.
5. Cura de 120 de oua in 26 de zile, pentru adulti si adolescenti intre 16 si 18 ani:
      • Se respecta schema de mai jos, doar ca in a 25-a si a 26-a zi se iau trei, respectiv doua oua pe zi.
6. Cura de 240 de oua in 50 de zile, numai pentru adulti:
      • In primele doua zile – cate trei oua pe zi;
      • In a treia zi – patru oua pe zi;
      • Incepand cu ziua a patra, pana in a 48-a zi inclusiv – cate cinci oua pe zi;
      • In a 49-a zi – trei oua pe zi;
      • In a 50-a zi – doua oua pe zi.
    Cate oua trebuie sa folosesc in functie de afectiunea de care sufar?
Ulcerul este o excavatie (creater) la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale (prima portiune a intestinului). Boala ulceroasa se intilneste la orice virsta, dar incidenta maxima este la tineri.Pentru tratare si prevenirea ulcerului medicii de specialitate recomanda cura cu 120 oua de prepelita.
   Tulburari digestive. Este normal sa aveti gaze din cand in cand, dar o cantitate excesiva de gaze, scaunele urat mirositoare si arsurile la stomac reprezinta semne ale unei functionari digestive defectuoase, o lipsa de substante nutritive, prezenta bacteriilor intestinale, functionarea lenesa a colonului si a stomacului. Aceste probleme lasate nerezolvate pot conduce la nenumarate afectiuni. Pentru tulburarile digestive medicii de specialitate recomanda cura cu 120 oua de prepelita.
   Arteroscreloza. Considerata pana nu demult ireversibila, ateroscleroza sta la baza aparitiei majoritatii bolilor cardiovasculare (angina pectorala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral, arteriopatie obliteranta etc.) Pentru tratare si prevenirea arteroscrelozei medicii de specialitate recomanda cura cu 240 oua de prepelita.
   Astmul este o boala inflamatorie a cailor respiratorii, care provoaca crize repetate de respiratie suieratoare, dispnee (dificultati de respiratie), senzatia de apasare in piept si tuse. Astmul este declansat de inflamarea cailor respiratorii. Pentru tratrea si prevenirea astmului medicii de specialitate recomanda cura cu 240 oua de prepelita.
   Anemia este o deficiență calitativă sau cantitativă a hemoglobinei, moleculă ce se găsește in globulele roșii. Deoarece hemoglobina transportă oxigenul de la plămâni la țesuturi, anemia conduce la hipoxie (lipsa de oxigen) în organe. O persoană anemică poate apărea adesea palidă și slăbită, poate simți că nu mai poate respira sau că leșină, sau o resimțire a bătăilor înimii în tot organismul. Datorita complexului de vitamine si minerale pe care oul de prepelita le contine dar si aportului de fier si fosfor acesta este indicat pentru tratarea acestei afectiuni prin cura cu 240 oua de prepelita.
   Scleroza coronariana. Pana nu demult se credea ca bolile de inima reprezinta o stare cronica, care poate cel mult sa fie ameliorata, si nu vindecata, insa in prezent, oamenii de stiinta dau sanse de vindecare celor care sufera de o astfel de boala.Medicii de specialitate in boli de inima recomanda si tratamentul cu 240 oua de prepelita.
   Colesterolul este un alcool policiclic de care se leaga acizii grasi, devenind astfel o grasime care se intalneste in aproape toate alimentele de origine animala. El este transportat prin intermediul sangelui in asociatii moleculare cu proteinele (lipoproteine).Pentru cei cu un nivel ridicat al colesterolului este recomandat tratamentul cu 240 oua de prepelita, dar si consumul de carne de prepelita deoarece aceasta are un aport foarte mic de colesterol.
   Hipertensiunea arteriala este un sindrom caracterizat prin cresterea presiunii sistolice si diasistolice peste valorile medii normale admise. Boala se manifesta cu ameteli, dureri de cap, vajaituri in urechi, tulburari de vedere, iar cu timpul se visceralizeaza (adica deterioreaza functia unor organe vitale cum ar fi rinichiul, creierul, miocardul); in aceasta faza apar si simptomele organelor afectate. . Pentru tratarea si prevenirea hipertensiunii arteriale medicii de specialitate recomanda cura cu 120 oua de prepelita.
   Rinichi. Boala cronica de rinichi este prezenta la pacientii care au o eliminare crescuta de proteine in urina. Odata instalata, boala cronica de rinichi poate conduce la presiune arteriala crescuta insotita sau nu de reducerea functiilor rinichiului si creste riscul de boli ale inimii sau ale sistemului circulator.Personal va recomand tratamentul cu 240 oua de prepelita care pe mine m-a ajutat in eliminarea caliculilor renali(pietrelor de la rinichi).
    Diabetul este o boala de metabolism. In fiecare zi mancarea pe care o consumi este transformata in glucoza prin digestie. Glucoza trece in sange de unde ajunge in celule prin actiunea insulinei, un hormon deschizator de usi pentru glucoza.Celulele au nevoie de glucoza ca sa functioneze. Organismul produce prea putina insulina sau nu o poate folosi corect. Oricare din aceste cauze face ca glucoza sa ramana in sange pana se elimina in urina, in loc sa fie folosita de celule. Pentru tratare si prevenirea diabetului medicii de specialitate recomanda cura cu 240 oua de prepelita.
   TBC. Tuberculoza este cauzata de bacteria numita Mycobacterium tuberculosis. La nivel mondial se estimeaza aproximativ 2 miliarde de purtatori. Ea afecteaza de obicei plamanii, dar si alte parti ale organismului, mai ales sistemul osos si creierul. Trebuie facuta diferenta intre infectie si boala.
Persoanele care sunt doar infectate nu se simt bolnave si nu au simptome. Infectia se poate prelungi toata viata, fara ca boala sa se declanseze. Putem contracta tuberculoza la orice varsta. Aceasta se transmite rapid, in special in randul populatiei defavorizate, cu accesibilitate redusa la medic si prost hranita. Pentru tratare si prevenirea tuberculozei medicii de specialitate recomanda cura cu 240 oua de prepelita.
   Migrena este definita ca o durere intensa de cap (cefalee), cu o durata de 4 pana la 72 de ore si care are caracter recidivant (se repeta). O persoana care are migrene, nu-si poate desfasura normal activitatile cotidiene (de rutina). Cu toate ca migrenele sunt neplacute si interfera cu desfasurarea normala a vietii, nu produc leziuni pe termen lung. Migrenele pot fi considerate o afectiune, care trebuie tratata ca atare. Pentru tratare si prevenirea migrenelor medicii de specialitate recomanda cura cu 240 oua de prepelita.
   Nevroza este o afectiune psihica, cronica, caracterizata printr-o diversitate de simptome, intre care, in principal, sunt: astenia si insomnia. Boala este declansata sau / si intretinuta de factori din mediul de viata, suprasolicitanti (efort intelectual, traume psihice). Pentru tratare si prevenirea nevrozelor medicii de specialitate recomanda cura cu 240 oua de prepelita.
   Bolile de ficat sunt determinate de virusurile hepatice de care trebuie sa ne protejam, insa deriva si dintr-un stil de viata nesanatos care poate crea probleme grave, cu urmari pe termen lung. Exista diversi factori de agresiune hepatica care trebuie evitati, pentru ca mai devreme sau mai tarziu, consecintele se fac vazute. In tratarea si prevenirea bolilor de ficat medicii specialisti recomanda un regim alimentar riguros si cura cu 240 oua de prepelita.
   Potenta. Aceasta rubrica nu mai are nevoie de nici un comentariu deoarece stim cu totii (barbati si femei) la ce se refera.Tratamentul cu 240 oua de prepelita mai este denumit si Viagra naturala.
   Exista si o reteta pentru impiedicarea calvitiei (chelirii) si a regenerarii firelor de par slabite:
Se iau 10 galbenusuri de ou de prepelita si se amesteca pana la omogenizare cu laptisor de matca (doua fiole), o lingurita de miere de albine si putina drojdie (un varf de cutit). Se lasa la dospit, intr-o incapere bine incalzita, timp de 24 de ore. Se spala parul in fiecare seara si, dupa uscare, se pensuleaza pielea capului pe carari formate cu pieptenele din cinci in cinci milimetri, daca nu ne permitem sa ne tundem de tot. Peste noapte, capul se acopera cu un prosop curat. Dimineata se spala, de preferinta cu ceai de musetel. Solutia ramasa poate fi pastrata la rece, in frigider, pana la consumare.
Actiuni terapeutice:
- normalizarea activitatii inimii
- vindeca bolile de rinichi si ficat
- ajuta digestia, regleaza secretia acizilor din stomac, vindeca spectaculos ulcerul
- întareste memoria
- sporeste rezistenta adultilor constrânsi sa urmeze un regim alimentar
- stimuleaza cresterea si dezvoltarea organismului la copii
    Carnea de prepelita este una dintre cele mai fine si apreciate in gastronomie, continutul scazut in grasimi si colesterol caracteristic facand din aceasta o alternativa dietetica si curativa pentru cei suferinzi (obezitate, colesterol marit, diabet, regim alimentar de curatare).

Prepelite Suceava - Cresterea prepelitelor

Prepelite Suceava - Cresterea prepelitelor

Cresterea puilor

In prima perioada de crestere a puilor de prepelite trebuie mentinuta temperatura de 37 grade dar se poate scade zilnic cu cate un grad.Temperatura se poate asigura punand un bec de 100W intr-o cutie.

Pentru administrarea de apa se foloseste o cutie de plastic cat mai plana,peste care se pun si cateva pietre pentru a nu se ineca puii in apa, iar ca furaj se poate administra in primele 4-5 saptamani starter pentru pui.

Apa si mancarea se tine la distanta de sursa de caldura.

La varsta de trei saptamani incepe la puii de prepelita naparlirea de tinerete.

Cand temparatura ajunge la normal si nu mai trebuie incalzire, prepelitele sunt acoperite cu pene deja.

Sexarea prepelitelor este posibil la varsta de 4 saptamani. La varsta de 6 saptamani se separa femelele de masculi iar acestea incep sa produca oua.

Masculul are pieptul roscat iar cloaca prezinta o excrescenta de culoare roza fara penaj.

Femela are pieptul si gatul maro - roscat inchis si cloaca alungita transversal..

Hranirea prepelitelor - ghid practic

Nutritia este unul din cei mai importanti factori pentru mentinerea prepelitelor la un nivel normal de crestere si de productie de oua. Avand in vedere ca procesul de hranire al prepelitelor presupune aproximativ 60-70% din investitia curenta a unei ferme, este necesar de avut in vedere o proportie corecta a substantelor hranitoare. Sunt cateva metode prin care se poate face o hranire corecta a prepelitelor: un fel de terci uscat, pastile sau sub forma de furaj. In zonele calde se prefera terciul uscat. In Romania se practica hranirea cu furaje uscate, in diferite combinatii.
Un proces de hranire obisnuit, folosit de crescatorii amatori poate consta dintr-o dieta apropiata de cea a gainilor, suplimentata cu proteine precum praf de peste, soia sau lapte praf. Pentru o crescatorie profesionista in care este necesar un proces de crestere mai rapid se va apela la diete cu un inalt grad de proteine. Indeosebi prepelitele japoneze care se maturizeaza la 5-6 saptamani raspund foarte bine la diete cu un grad inalt de proteine. Aceasta metoda de hranire intensiva duce la o devansare a perioadei in care prepelitele vor incepe sa oua.
Pentru prepelitele aproape ajunse la maturitate, dieta necesara se pastreaza, in afara calciului si a fosforului. Se recomanda o dieta care sa contina cel putin 1.25% fosfor si 3.5% procent de calciu desi se poate ajunge si la un procent de 3.9% calciu in perioadele calduroase de vara, atunci cand prepelitele mananca mai putin dar au oricum nevoie de calciu pentru oua. Este foarte important ca hrana sa fie proaspata si sa fie pastrata in conditii de igiena, uscate si racoroase, departe de animale domestice sau daunatori. Hrana tinuta mai mult de 8 saptamani se poate deteriora si isi pierde capacitatile hranitoare, practic este considerata stricata.

Furajarea pepelitelor este deosebit de importanta. Un ou de prepelita cantareste aproximativ 10% din greutatea prepelitei adulte, fata de 5-6% la gaina, iar o prepelita poate produce si 2 oua in 24 de ore. In aceasta situatie calitatea furajului utilizat la hranire este esentiala, de compozitia lui depinzand asigurarea sanatatii pasarii si implicit calitatea oualor resultate. Este important de stiut ca nu toti crescatorii, din pacate, utilizeaza furaje adecvate si implicit nu toate ouale vandute intr-un mod sau altul pe piata sunt de cea mai buna calitate, aspect foarte important mai ales cand ouale sunt utilizate crude pentru cura.


Pastrarea sanatatii populatiei de prepelite

Prevenirea imbolnavirii prepelitelor japoneze depinde de aplicarea continua si constiincioasa a principiilor fundamentale si a practicilor de carantina si curatenie. Managementul bun reduce riscul imbolnavirilor. Prima masura pentru prevenirea cu succes a acestor cazuri este dezinfectarea mediului in care va sta populatia de prepelite. Imediat cum ajung in acest loc, pasarile vor fi izolate de alte pasari de ferma si tinute sub observatie pe o periada de 2 saptamani. Se vor observa orice semn de imbolnavire si cand se observa o schimbare cat de mica in acest sens, se vor lua masuri imediate de diagnostic si se vor administra tratamente. A doua regula este de a separa matca (pasarile reproducatoare) de pasarile in crestere sau ouatoare.
Masurile de asigurare a curateniei sunt cele mai eficiente metode de prevenirile a imbolnavirilor. Echipamente precum custi, jgheburi de hrana sau de apa, instrumente vo trebui curatate frecvent. Trebuie asigurata protectia spatiului in care stau prepelitele impotriva animalelor, insectelor care pot transmite microbi iar pasarile moarte trebuie eliminate imediat. Teortic, prepelitele japoneze, fiind inrudite cu pasarile de curte sunt predispuse acelorasi boli precum acestea. Totusi, prepelirele sunt mai rezistente si cu un management corect, mortalitata masiva datorata bolilor nu va fi o problema.

Prepelite Suceava - Despre prepelite

Prepelite Suceava - Despre prepelite



Prepelitele, datorita deliciului carnii lor, au fost dintotdeauna urmarite de vanatori. Fresce egiptene din anii 2500 - 2350 ien. reprezinta capturarea lor cu plase, iar in Vechiul Testament se gasesc multe referinte la prepelita de la de grau. Astazi, aceste pasari miraculoase pot fi crescute in conditii intensive. Aceasta se datoreaza efortului de selectie depus de japonezi.



 Prepelitele sunt pasari ce apartin ordinului Galinaceelor, familia Phasianidae si se inrudesc cu gainile, fazanii, paunii si potarnichile.
Exista doua categorii de prepelite: salbatice (coturnix coturnix) si domestice (coturnix japonica).
Prepelita de crescatorie a fost obtinuta prin eforturi indelungate ale oamenilor in special ale japonezilor din prepelitele salbatice.
Primele consemnari cu privire la cresterea in captivitate a prepelitelor in Japonia dateaza din secolul al doisprezecelea unde aceste pasari erau tinute ca pasari de casa pentru cantecul lor. Se spune ca un imparat japonez s-a vindecat de tuberculoza dupa ce a consumat carne de prepelita ceea ce a condus la cresterea prepelitelor in Japonia pentru carne si oua in a doua parte a secolului al nouasprezecelea iar in jurul anului 1910 prepelitele erau crescute pe scara larga in a aceasta tara. Intre 1910 si 1941, populatia de prepelite a crescut vertiginos in Japonia, mai ales in zona Tokyo, Mishima, Nagoya, Gifu si in zona Toyohashi. Aceasta perioada a insemnat si expansiunea imperialismului japonez iar domesticirea prepelitelor s-a raspandit in China, Korea, Taiwan si Hong Kong si mai tarziu in Asia de Sud.
Oul de prepelita cantareste, in medie, 12 grame, iar puiul de ecluziune nu are decat 7 – 9 grame, aceasta pasare ajunge la maturitate si depune primele oua la numai 6 – 7 saptamani, fiind capabila de productii anuale de 340 – 350 de oua.
Ouale de prepelita sunt considerate o delicatesă în multe ţări, inclusiv în Europa de Vest si America de Nord. În bucătăria japoneză, ele sunt folosite uneori crude sau fierte ca tamago în sushi şi se găsesc adesea în prânzuri Bento.
Prepeliţa Japoneză este originară din Asia de Est şi este o pasăre migratoare.
Japanese Seattle este o prepeliţă crescută pentru producţia de ouă în special dar se pretrază foarte bine şi pentru producţia de carne, aceasta putând ajunge cu uşurinţă şi la 260g în viu.
Are un colorit inchis la culoare pe spate si aripi, iar pieptul este mai deschis la culoare.Femela prezintă pe penajul de pe piept câteva picături închise la culoare, acest design făcând-o usor de deosebit de mascul care are capul roşcat închis spre maroniu şi acesta nu prezintă acei stopi de culoare închisă pe piept.
  • Incubare: 16-17 zile
  • Greutate ou: 10-14 g
  • Greutate pasăre: (la varsta de 10 saptamani) între 200-280 g
  • Inceperea ouatului: în jurul vârstei de 40 de zile (6 săptâmani)
  • Număr de ouă pe an: cca. 300
  • Găinaţul: foarte bun îngrăşământ nefiind atât de acid ca cel de găină
  • Longevitate: 3-4 ani dar după 2 ani scade şi ouatul

Exista aproximativ 15 rase de prepelite pe tot globul, insa mai cunoscute sunt prepelita japoneza si prepelita faraon, cel mai des intalnite in crescatorii. Prepelita californiana cu mot este una dintre cele mai mult cautate rase in cazul celor care cresc aceste pasari ca un hobby; la fel si prepelita Madagascar, o specie destul de rara, dar foarte cautata si apreciata. Prepelita chineza pitica este cea mai mica prepelita de pe planeta si exista in mai multe variante de culori. Prepelita strauss este cea mai colorata dintre toate rasele de prepelite (este albastra si are un mot portocaliu). Prepelitele de copac sunt mai rare la crescatorii de hobby.
Unul dintre principalele avantaje ale cresterii prepelitelor este reprezentat de faptul ca nu solicita un spatiu larg pentru amplasarea boxelor, pe o suprafata de un metru patrat putand fi tinute aproximativ 120 de pasari. Densitatea recomdata pe metru patrat este insa de 80-100 capete, pentru a se obtine o productivitate optima. Pentru o economie de spatiu pot fi amplasate pana la 7 boxe suprapuse. Crescatorul trebuie sa tina seama ca, in ferma, este necesara asigurarea unei temperaturi constante, intre 18 si 25 de grade celsius, ferite de curenti de aer. La fel de importanta este lumina din incaperea in care sunt tinute prepelitele si evitarea oricaror factori de stres. Curatenia este un alt factor decisiv in crescatorie, astfel custile, tavitele de apa si recipientele pentru mancare trebuie sa fie curatate frecvent.
Crescatoriile pot fi orientate fie spre productia de oua, fie spre cea de carne, sau mixte. Specialistii recomanda pentru reproductie trei masculi si noua femele, pentru a asigura o fecundatie de aproape 100%. Crescatorul ar trebui sa asigure baterii de ouat si baterii de crestere (pentru tineret de inlocuire la 1-4 saptamani, iar pentru pui de carne la 1-5 (6) saptamani). Pentru investitii mai reduse se poate folosi si cresterea la sol, pe asternut, dar numai in sectorul de crestere.
Nutritia
Hrana prepelitelor reprezinta aproximativ 70% din investitia facuta de un crescator intr-o astfel de afacere. In Romania se practica hranirea cu furaje uscate, in diferite combinatii. Un proces de hranire obisnuit poate consta intr-o dieta apropiata de cea a gainilor, suplimentata cu proteine precum faina de peste, srot de soia sau lapte praf furajer. Pentru o crescatorie profesionista, in care este necesar un proces de crestere mai rapid, se va apela la diete cu un inalt grad de proteine. Un ou de prepelita cantareste aproximativ 10% din greutatea prepelitei adulte, fata de 5-6% cat este raportul la gaina, iar o prepelita poate produce si 2 oua in 24 de ore. Astfel, calitatea furajului utilizat la hranire devine esentiala, de compozitia lui depinzand asigurarea sanatatii pasarii si implicit calitatea oualor rezultate. Pentru prepelitele aproape ajunse la maturitate, se recomanda o dieta care sa contina cel putin 1,25% fosfor si 3,5% calciu, desi se poate ajunge si la o pondere de 3,9% calciu in perioadele calduroase de vara, atunci cand prepelitele mananca mai putin, dar au nevoie de calciu pentru oua. Este de retinut faptul ca o prepelita adulta consuma intr-o zi o cantitate de furaj de aproximativ 25 de grame.
Incubare
Prepelitele prezinta o maturizare sexuala precoce, astfel ca femela depune primul ou dupa 6-7 saptamani, si poate depune pana la 350 oua intr-un an, iar masculii pot fi folositi la acuplare dupa 40 de zile. Incubarea de prepelite si cresterea acestora nu sunt foarte complicate, insa este esential ca ouale folosite pentru incubat sa nu fie mai vechi de 10 zile. Temperatura de incubare este de 37,5 grade Celsius, si umiditatea de 60% in primele 14 zile. Din ziua a 14-a, pana la iesirea din oua, temperatura ramane intre aceleasi limite ca in perioada anterioara, dar umiditatea trebuie ridicata la 80%. Puii de prepelita se iau din incubator cand sunt uscati bine. In prima perioada de crestere a puilor de prepelite trebuie mentinuta temperatura de 37 grade Celsius. Pentru administrarea de apa se pot utiliza adapatoare pentru pasari, iar ca furaj se poate administra, in primele 5 saptamani, Starter pentru curci sau starter anume pentru prepelite.
Valorificare
Cand vorbim despre valorificarea prepelitelor, principalele piete de desfacere sunt reprezentate de hipermarketurile si de restaurantele din tara. Potrivit presedintelui Asociatiei Cinegetice, Ionut Cercel, exportul de prepelite, carne si oua, este inexistent in Romania. “Din sursele mele, nimeni nu exporta carne si oua de prepelita pe piata externa. Motivele principale sunt lipsa cantitatilor de oua si carne care se solicita, lipsa unui abator autorizat pentru sacrificarea acestora si nu in ultimul rand, lipsa unei ferme autorizate care sa corespunda standardelor impuse de UE”. In plus, fragilitatea oualelor de prepelita necesita conditii speciale pentru ca transportul sa se faca fara pierderi, facand exportul pe acest segment destul de costisitor. Avand in vedere faptul ca, pentru incubatie, ouale nu trebuie sa fie mai vechi de 10 zile, acestea pot fi cumparate direct din crescatoria producatorului. Cat priveste pretul oualor de consum, acestea sunt cumparate de la producatori cu 0,3-0,5 lei pe bucata. “Kilogramul de carne de prepelita costa intre 25 si 35 ron”, precizeaza Ionut Cercel.
Piedicile principale peste care trebuie sa treaca insa crescatorii de prepelite sunt lipsa de interes manifestata de autoritati pentru aceasta activitate, dar si specula din domeniu. “Principala problema cu care se confrunta crescatorii de prepelite din Romania ar fi lipsa de interes a statului vizavi de aceasta activitate, neacordarea de subventie la oul si carnea de prepelita, birocratia si dezinteresul celor din Directia Nationala Sanitara Veterinara de a informa crescatorii de prepelite despre normele ce se impun cu privire la infiintarea crescatoriilor de prepelite, astfel incat sa corespunda normelor aplicate in Uniunea Europeana”, spune reprezemtantul Asociatiei Nationale Cinegetice. “Sunt persoane, autorizate sau nu, care, datorita unor inlesniri acordate de retele mari de magazine si facilitatilor care li se fac de catre DSV-urile locale care le autorizeaza “fermele”, reusesc sa vanda oua de prepelita care, in procent de peste 75%, sunt achizitionate la un pret minimal de 0,1 – 0,15 ron/buc. de la crescatori particulari care nu reusesc sa vanda intreaga productie din crescatoria lor utilizatorilor finali”, comenteaza oficialul cu privire la specula si intermediarii din domeniu.
Avantajele cresterii prepelitelor
• dimensiunile mici (care permit de exemplu sa gazduim 100-110 indivizi pe metru patrat);
• cantitatea mica de furaje consumata zilnic (25-30g pentru o prepelita adult);
• pentru demararea unei mici crescatorii investitia este convenabila
• ouatul precoce, abundent si regulat (femela depune primul ou dupa 6-7 saptamani, iar daca este bine ingrijita poate produce pana la 350 oua/an)
• prepelita de carne (faraon) poate fi comercializata la 40-50 de zile avand o greutate de cca. 350-400 grame/buc
• crestere si maturizare sexuala rapida (dupa 40 de zile masculii sunt folositi pentru reproductie)
• rezistenta la boli (daca se pastreaza conditiile optime de igiena, furajare si climat nu apar probleme de sanatate)
• intrebuintari multiple: oua, carne, repopulare, dresajul cainilor de vanatoare.
Asociatia Nationala Cinegetica coordoneaza activitatea crescatorilor de prepelite din Romania, ofera asistenta de specialitate, stimuleaza si promoveaza aceasta afacere in randul crescatorilor si al potentialilor crescatori, asigura – in limita posibilitatilor – contracte de vanzare in tara si strainatate. Scopul A.N.C. il reprezinta sustinerea dezvoltarii economice, coordonarea, organizarea si promovarea intereselor intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinzatorilor particulari.

Istoria prepelitei japoneze

Prepelitele, ca si gainile, porumbeii si potarnichile fac parte din familia  Phasianoidea din ordinul Galiforme din clasa Aves. Specii si subspecii ale genului Coturnix sunt originare din toate continentele, mai putin din America. Unele din ele, Coturnix coturnix sau prepelitele comune sunt pasari migratoare din Asia, Africa si Europa.Cateva subspecii sunt rcunoscute, dar dintre ele, Coturnix coturnix coturnix (prepelita europeana) este cea mai cunoscuta dar si Coturnix japonica (prepelita japoneza). O anumita  subspecie care a migrat intre Asia si Europa a fost domesticita pentru prima data in China, fiind crescute ca pasari de companie cantatoare. Prepelitele domesticite au fost aduse dinspre China spre Japonia de-a lungul podului Korean (conform lui Howes, 1964). Oricum, prepelitele au fost domesticite in Asiasi nu in Orientul  Mijlociu asa cum se spune. Desi prepelitele europene migrau inspre sud fiind prinse usor dupa calatoria extenuanta, scriereile biblice si egiptene nu contin date cu privire la cresterea lor in captivitate.

Primele consemnari cu privire la cresterea in captivitate a prepelitelor in Japonia dateaza din secolul al doisprezecelea unde aceste pasari erau tinute ca pasari de casa pentru cantecul lor. Se spune ca un imparat japonez s-a vindecat de tuberculoza dupa ce a consumat carne de prepelita ceea ce a condus la cresterea prepelitelor in Japonia pentru carne si oua in a doua parte a secolului al nouasprezecelea iar in jurul anului 1910 prepelitele erau crescute pe scara larga in a aceasta tara. Intre 1910 si 1941, populatia de prepelite a crescut vertiginos in Japonia, mai ales in zona  Tokyo, Mishima, Nagoya, Gifu si in zona Toyohashi. Aceasta perioada a insemnat si expansiunea imperialismului japonez iar domesticirea prepelitelor s-a raspandit in China, Korea, Taiwan si Hong Kong si mai tarziu in Asia de Sud.

Subspecia domesticita,  Coturnix coturnix japonica, este numita "japoneza", dar este cunoscuta si sub alte nume: prepelita comuna, prepelita-faron, prepelita gri japoneza, prepelita migratoare japoneza. Denumirea corecta pentru Coturnix coturnix japonica este "prepelilta japoneza" sau "coturnix", dar nu "prepelita coturnix", pentru ca in limba latina, coturnix inseamna prepelita.