marți, 29 noiembrie 2011

Prepelite Suceava - Retete Prepelite

Prepelite Suceava - Retete Prepelite

1.Prepelita la tava

Timp de preparare:
(complexitate ridicata)

Ingrediente:
Pentru 10 portii: o prepelita la portie sau una la doua portii; 100 g unt, foi de vita, 100 g slanină, piper, sare, dupa gust, 400 ml vin sau supa.

Mod de preparare:
Prepelitele se prepara proaspete (nu se fezandeaza). Se jumulesc, se trec prin flacara, se sterg, se scot intestinele, maruntaiele si plaminii care se arunca, oprind numai ficatul care se introduce in prepelita curatata. Se sareaza, si se condimenteaza cu piper pisat, apoi se inveleste fiecare prepelita intr-o frunza de vita, unsa cu grasime, peste care se pune o felie de slanina foarte subtire si lata, care sa cuprinda in intregime pasarea. Se leaga cu ata si se infig in frigare sau se pregatesc la cuptor. Prepelitele astfel pregatite se asaza intr-o tava unsa cu unt si se introduc intr-un cuptor bine incins. Se frig inabusit cca 20 minute. Intre timp se stropesc cu grasimea din tava. Spre finalul inabusirii se stropesc cu vin. Cind sint gata, se scot din tava, se indeparteaza slanina si foile de vita si se asaza in vasul de servire (portionate) mentinandu-se la cald pina la servire. Sosul rezultat se strecoara peste friptura. Se asaza pe platou cu pieptul in sus. In lipsa de slanina, prepelitele se pot inabusi invelite in hirtie mai groasa, unsa cu untura sau unt. Se servesc cu garnitura de orez sau cartofi.

2.Prepelita cu cirese

Timp de preparare:25 - min Dificultate:medie Ingrediente: (pentru 6 persoane): 3 prepelite mici, 300g.costita afumata, 500g.cirese proaspete sau din compot, 100g.cirese conservate in alcool, 120g.branza de vaci, 100ml.suc de cirese, 50ml.vin alb, 2 linguri de zahar pudra, 100g.unt, 1 lingura de ulei, sare, piper; Mod de preparare: 1 Jumatate din ciresele conservate se taie nu prea marunt si se amesteca cu branza de vaci,sare si piper si se umplu prepelitele.Se coase fiecare,apoi se infasoara in felii subtiri de costita afumata si se leaga. 2.Se aseaza prepelitele in tava ,cu bucatele de unt -60g.Se introduc pentru 50 minute (dua 25 minute se intorc). 3.In restul de unt -40g., se calesc ciresele din compot si restul de cirese conservate pana scade sucul lasat.Se adauga vinul alb si se lmai lasa 2-3 minute. 4.Prepelitele se servesc cu ciresele aranjate intre ele. 

3.Bulbi de anghinare cu oua şi sos de legume

Ingrediente pentru 4 porţii:
12 bulbi de anghinare congelaţi, 12 oua de prepeliţa, 12 linguriţe de caviar.

Pentru sosul de legume:
2 fire de praz, 2 morcovi, 1 ceapa, 4 linguri de ulei de masline, 1 legatura de marar proaspat, 1 ceaşca de supa de legume, sare, piper.

Preparare:
Se decongeleaza bulbii de anghinare, se oparesc 5 minute în apa cu sare şi se pun la scurs într-o strecuratoare. Separat, se taie prazul, morcovii, ceapa, se condimenteaza, dupa gust, cu sare şi piper şi se calesc 7 minute în ulei încins. Se scoate cu grija mijlocul bulbilor de anghinare şi se umplu cu legumele calite. Se face o adancitura între legume, în care se pune cate un ou de prepeliţa. Se aşaza totul într-o tava termorezistenta, se adauga supa, se acopera cu folie de aluminiu şi se pun la cuptor, aproximativ 20 de minute, pana cand ouale se încheaga şi sosul scade. În momentul servirii, se adauga cate o linguriţa de icre negre la fiecare bulb de anghinare. 

4.Oua prepelita surpriza

INGREDIENTE:Oua 30 buc, ceapa verde trei legaturi, otet balsamic 10ml, piper alb, sare dupa gust, suc lamiie 50ml, patrunjel tocat marunt una legatura, ulei masline 150ml, lipie libaneza 5 bucati.
MOD DE PREPARARE:

Ouale se spala ,se desinfecteaza si se pun la fiert in apa cu sare 10-15minute. Ceapa verde se spala, se curata si se taie marunt si se va amesteca cu otetul, sare, piper, suc de lamiie, patrunjel, uleiul de masline si se va servi cu lipia libaneza.

 5.Prepelita cu sos de struguri

INGREDIENTE: prepelite, ulei, unt, struguri negri, miere, vin alb, zeama de lamaie, cartofi, sare, piper.
MOD DE PREPARARE:
Prepelitele se despica pe sira spinarii pentru a se putea praji uniform si se rumenesc putin in ulei, pe ambele parti, apoi se da tigaia la cuptor pentru 20', se da cu sare, piper si se acopera cu hartie de aluminiu, sa se pastreze calde. In alta tigaie se pune unt la topit, se adauga boabele de struguri, miere si se dinstuie putin, apoi se adauga vin alb si zeama de lamaie; se lasa sa se ingroase putin; se pun pe un platou cartofii prajiti pai, prepelita si se toarna deasupra sosul de struguri.

6.Ciulama de prepelita

INGREDIENTE:
3 prepelite, 100 g unt, 100 g faina, 1 ceapa, 1 morcov, ½ telina, sare, piper, 50 g unt pentru stropit.

MOD DE PREPARARE:
Prepelitele se jumulesc, dar fara a se opari. Li se scot intestinele, apoi se spala si se pun la fier impreuna cu legumele, sare si cateva boabe de piper. Se fierb lent 30-40 min; daca sunt mai batrane, se fierb mai mult timp. Dupa ce prepelitele sunt fierte, se scot in alt vas cu apa si putina sare (pentru ca sa nu se usuce carnea la servire), iar zeama de la fiertul lor se prepara ciulamaua, astfel: intr-o cratita se topeste untul, se adauga faina si se clateste, amestecandu-se 5-6 min., dupa care se stinge cu zeama de la fiert strecurata. Se adauga sare si se mai lasa sa fiarba pana ce sosul se va ingrosa. Se serveste cu mamaliguta, cu sos turnat peste prepelite si stropite cu unt pe deasupra.

7.Prepelite a la Flamande

Cu doua zile inainte de a fi gatite , prepelitele se inchid intr-o terina stropite cu putin cognac si cu cateva bucati de gutuie, bine coapte si se lasa la rece. In momentul frigerii, se scot gutuile si se pune o bucata de unt; se acopera terina si se pune la cuptor douazeci de minute. Se serveste direct din terina, cu o sosiera cu gelatina de gutui

8.Prepelite a la Normande

Se iau sase mere mari si se taie cate un capac; se golesc apoi se aseaza in fiecare cate o prepelita care inainte a fost fripta in unt, cu cate o bucatica de unt in interior. Se stropeste cu cateva picaturi de cidru sau vin, se pune capacul marului, scobit si el si apoi se infasoara fiecare mar intr-o foaie de coca, se aseaza pe o tava unsa cu putin unt si se rumenesc, apoi dupa o jumatate de ora se servesc pe o farfurie incalzita.

 9.Prepelite a la Jardiniere

Se prajesc prepelitele in unt. Dezlegam cu putin cognac si un pahar mic de vin negru, in care s-a amestecat coaja de la un sfert de portocala. Adaugam trei linguri de bulion concentrat, doua linguri de gelatina de coacaze, vreo patruzeci de visine fierte in sirop si racite. Inainte de a fi puse in sos, visinile trebuiesc scurse foaret bine, iar daca sosul pare prea dulce, se acreste cu cateva picaturi de suc de lamaie proaspat stors.

10.Prepelite umplute cu cus-cus

INGREDIENTE:
Suc de portocale, ulei, cus-cus, prepelite intregi, vin rosu dulce, coaja de lamaie rasa, sare, piper, ceapa verde, zeama de lamaie

MOD DE PREPARARE:
Se pune la fiert suc de portocale, apa si ulei; se toarna fierbinte peste cus-cus, se acopera bine cu o folie si se lasa cam 10-15'. Prepelitele se stropesc cu vin, se pune coaja de lamaie, putin ulei, sare, piper; se acopera cu folie si se da la frigider cam o ora. Cus-cusul se amesteca cu ceapa verde tocata, coaja si putina zeama de lamaie, se acopera si se pune deoparte. Cand se scoate prepelita din frigider, se sterge, se umple cu cus-cusul, se prinde cu betigase umede si se pun pe gratar (sau se dau la cuptor) cam 45-60'.
 11.Prepelite cu mujdei de usturoi
Ingrediente:
   • 6 prepelite
   • 100 ml ulei sau unt
   • piper boabe
   • foi de dafin
   • 1 ceapa mica
Mod de preparare:
   Prepelitele se taie jumatati si se prajesc putin pe toate partile. Se adauga 10 boabe de piper negru, 1 foaie mica de dafin, 1 ceapa mica. Se prepara inabusite in ulei sau unt si cand sunt gata se adauga mujdei de usturoi.Se servesc cu mamaliguta calda.



12.Prepelite cu ciuperci si cu smantana
Ingrediente:
   • 6 prepelite
   • 100 gr. unt
   • 1 lingura de faina
   • 1 lingura de mustar
   • cateva boabe de piper
   • 5 galbenusuri de ou de prepelite, sare
   • 200 gr. de smantana
   • 1 lamaie

Mod de preparare:
   Prepelitele se prepara ca mai sus. La urma se adauga ciupercile, pregatite astfel:ciupercile se taie si se pun la prajit intr-o cratita cu unt in care s-a calit si o ceapa taiatam marunt, se inabusa pana scade zeama lasata de ciuperci, dupa care se adauga la prepelite sosul de smantana si se lasa sa mai fiarba 5-6 minute.



13.Prepelite cu smantana
Ingrediente:
   • 6 prepelite
   • 100 gr. unt
   • 1 lingura de faina
   • 1 lingura de mustar
   • cateva boabe de piper
   • 5 galbenusuri de ou de prepelite, sare
   • 200 gr. de smantana
   • 1 lamaie

Mod de preparare:
   Prepelitele se taie in doua, se sareaza putin, se pun intr-o cratita cu unt si se inabuse sub capac pana se rumenesc putin. Se adauga faina, piperul boabe, zeama de lamaie, se stinge sosul cu un pahar de supa sau cu apa calduta si se mai fierb 10 minute.Dupa aceea se adauga smantana amestecata cu mustar si cu galbenusurile de ou.


14.Prepelite la frigare sau la gratar
Ingrediente:
   • 3 sau 6 prepelite+3 sau 6 ficatei
   • 50 gr. unt
   • piper macinat
   • 6 felii de franzela pentru crutoane
   • felii de slanina proaspata, nefiarta
   • frunze de vita de vie

Mod de preparare:
   In fiecare prepelita se introduce 1 ficat de pasare si o felie de slanina. Se sareaza si se pipereaza, apoi se infasoara fiecare prepelita intr-o frunza de vita de vie unsa cu unt si peste aceasta cu o felie foarte subtire cu slanina(eventual putin batuta) care sa cuprinda in intregime prepelita.
   Se leaga cu ata sau se fixeaza cu scobitori, se introduc in frigare si se frig pe gratar.Dupa ce sunt fripte se scot de pe frigare, se inlatura ata, slanina si frunza iar prepelitele se aseaza pe crutoane de paine prajita in unt sau pe gratar.
   In lipsa de slanina si funze de vita de vie, prepelitele pot fi invelite cu hartie de pergament unsa cu unt.


15.Prepelite în foi de vita.
Ingrediente:
    • 4 prepeliţe,
    • 4 foi de viţă,
    • 4 felii de slănină afumată,
    • sare dupa gust.

Mod de preparare
   Prepeliţa se mănâncă foarte proaspătă. Se jumuleşte, se scot intestinele şi măruntaiele, se pârleşte repede, se şterge cu o cârpă curată. Se sărează prepeliţele, se pune ficatul înauntru, se înveleşte fiecare prepeliţă cu o foaie de viţă, apoi cu o felie de slănină cât mai subţire, dar destul de mare ca s-o acopere, se leagă cu aţă. Astfel pregatite, prepeliţele se pot frige la frigare sau la cuptor. 

16.Ghiveciul balaurului

Ingrediente pentru 4 portii:
150 g ardei gras
50 g slanina afumata
150 g rosii
10 g boia dulce de calitate superioara
150 g carnati proaspeti afumati
8 oua de prepelita
100 g ciuperci
1 catel de usturoi
50 g mazare verde, proaspata
sare, boia de ardei iute dupa gust

Pregatire:
Legumele se spala cu grija, ardeii grasi fara cotor se taie rondele, ciupercile si rosiile se taie felii, carnatii se lasa 1 minut in apa fierbinte sarata, astfel se indeparteaza mai usor membrana si se taie rondele. Ouale de prepelita se introduc in apa clocotita si se fierb 5 minute, apoi se racesc si se decojesc. Slanina afumata se taie cubulete iar ceapa marunt, usturoiul se zdrobeste.

Preparare:
Cubuletele de slanina se topesc, in untura ramasa se rumeneste ceapa, se adauga ardeii grasi, se sareaza si se calesc 4-5 minute, apoi se presara cu boia, se amesteca, se stinge cu 100ml apa, se fierbe in clocot pana se evapora apa. Atunci se adauga ciuperciile, iar dupa cateva minute, mazarea verde, usturoiul zdrobit, rosiile, ouale de prepelita si carnati si se inabusa timp potrivit. Se poate servi asa ca atare, sau cu garnitura de orez, eventual cu cartofi natur cu patrunjel.


17.Piure de cartofi cu hrean si oua de prepelita

Cantitati: 8 cartofi mari, 100 ml lapte, 6 oua de prepelita, 3 salate verzi, zeama de la doua lamai sau otet de mere, 2 linguri de hrean ras marunt, marar.
Preparare: Se fierb cartofii (curatati de coaja). Se scurg de apa in care au fiert si se paseaza. In acest piure se adauga laptele cald si hreanul. Fireste, pe masura ce includem hreanul, vom gusta, pentru a le asigura ca piureul nu este prea iute. Vom adauga ouale de prepelita fierte, taiate in rondele si mararul taiat marunt. Piureul va fi servit cu salata verde stropita cu lamaie sau otet de mere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu